Szeresd a tested!

szeresd a tested

Fogadd el, ismerd meg és szeresd a tested!

Közhelyesen hangzik ugyan, de én most ennek az egészségügyi vonatkozásait szeretném kihangsúlyozni, azt hogy miért fontos, hogy elfogadd, megismerd, és szeresd a tested.

Ne csak úgy tekints rá, mintha egy ruha lenne, amit néha meg kell tisztítani és valamelyest az embereknek tetsző állapotba kell hozni, mert ennél sokkal többről kellene, hogy szóljon, sokkal többet kellene, hogy jelentsen számodra.
Elfogadni nemcsak azt jelenti, hogy megbékélsz a szerinted „szépséghibáknak” vélt apróságokkal.

Elfogadni azt jelenti, hogy meg is ismered és pontosan tudni fogod melyek a gyengeségeid, melyek azok a területek, amelyekre nagyobb figyelmet kell fordítanod egészségmegőrzés terén. Mindenkinek vannak „gyengébb” részei, az újságokban címlapokon díszelgő, tökéletesnek látszó szépségeknek is, csupán nagyon ügyesen elfedik ezeket az apróságokat.

Az elfogadás azért fontos, hogy képes legyél úgy szemlélni magadat, mint egy szeretett lényt teljes egészében, anélkül hogy fintorognál, elrejtenéd a tested bizonyos területeit, és kellemetlenkednél a tükör előtt, mert amíg nincs meg az elfogadásod önmagad iránt, nem érzed komfortosnak, nem érzel őszinte megbecsülést és tiszteletet a tested iránt, addig hogyan foglalkoznál vele, hogyan segítenél neki abban, ha valami rendellenességet tapasztalsz? Egyáltalán hogyan vennéd észre?

Sokan nem véletlenül nem tudnak lefogyni, és itt megint nem arra gondolok, hogy a külsőségek miatt kell lefogyni bárkinek is, hanem önmagáért és a teste jóllétéért kellene megtennie, azért hogy ne legyen egészségügyi kár ebből kifolyólag. De hogyan tehetné mindezt, ha előtte nem tekint úgy magára, hogy „mennyire szeretem, hiszen hozzám tartozik, értem létezik, velem együtt él meg mindent, ez vagyok én”. Hogyan ismerné fel az intő jeleket, a változáshoz szükséges lépéseket, ha rá sem néz magára?

Hasonlóképpen van a betegségek elfogadása esetében is, nem elég azért kampányolni, hogy pozitív kimenetel, gyógyulás legyen, mert ha olyan erős a negatívtól való félelem, hogy megbénít, akkor az egész kimenetelt mindvégig ez a rettegés fogja uralni.
Minden eshetőségre fel kell készülni, meg kell birkózni a gondolattal, elfogadással tekinteni önmagunkra, a betegségeinkre, mert amíg tagadjuk a félelmeket, addig nem létezik elfogadás sem, de ha nincs elfogadás hogyan lenne megoldás?

Marika tagadja, hogy túlsúlyos lenne, olyannyira, hogy ki sem mer lépni az utcára, vagy csak olyan holmiban, amelyben kellően elfedheti a testét. Ezért sosem tölt elég időt azzal, hogy alaposan szemügyre vegye magát, megvizsgálja a melleit, átnézze az anyajegyeit, és így hogy tűnik fel neki, ha netán valami veszélyes folyamat elkezdődött? Hát sehogy! Ez a baj! Tagadja a súlyproblémát, nem szereti magát, de közben amíg nem kezdi el alaposan megismerni, megszeretni a testét, addig fel sem merül benne, hogy talán hormonproblémák netán más gond miatt hízik, és nem azért, mert nem figyel oda a táplálkozására.

Ezerféle probléma létezhet, valakit zavarnak az anyajegyei, hegei stb., de sosem foglalkozott annyira ezzel, mert úgy kiborítja, hogy még egy orvosnak sem mutatta meg, nemhogy ő maga ránézett volna legalább.
Így a legkönnyebb elsiklani az egészséget veszélyeztető kóros állapotok felett.
Ne érts félre, nem minden kóros, ami szerinted nem tökéletes, de van ami mögött lehet rendellenesség is!

Miért fontos, hogy elfogadd, megismerd, szeresd a tested?

Azért, hogy észrevedd az intő, figyelmeztető jeleket. Akár szemmel láthatóak, akár más tünetek érzékelésében nyilvánulnak meg. Ha ismered, tudod, hogy milyen volt régen, milyen most, és érzékeled a folyamatos változásokat.

Szeresd a tested! Nézd meg, tapintsd végig, vedd szemügyre alaposan. Mindenre figyelj oda, apró gyulladt visszerekre is! Lehet, hogy utálod, hogy neked hajlamod van, örökölted a visszérbetegséget, de attól, ha utálod és nem foglalkozol vele, csak még inkább veszélybe sodorhatod magad!

Ismerd meg a tested, és tegyél mindennap az egészséged megőrzéséért, s ha lehet visszaállításáért, de mindenképpen légy aktív és ne engedd, hogy tovább romoljanak a dolgok.

Minél jobban megismered, annál inkább szeretni fogod, s idővel már nem hibákat látsz majd, tág pórusokat, kusza fogakat, hanem egy érted és veled együtt működő csodálatos szervezetet.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.