Őszintén a premenstruációs szindrómáról

premenstruációs szindrómárólMikor fiatalabb voltam, kevésbé érintett ez a dolog, azóta úgy érzem egyre erősödnek a tünetek. Nagymértékben megnehezíti a mindennapjaimat. Elég sok problémát tapasztalok magamon, kezdve a fejfájástól a puffadásig, az időszakos hangulatingadozások, melyben hol iszonyatos ingerültség, hol pedig depresszió lép fel. Egyik napról a másikra mérhetetlen csokiéhség tör rám, máskor pedig szinte akármilyen ételt képes lennék összepárosítani, akár egymáshoz nem illőket is.

A menstruáció előtti napokban nehezebben koncentrálok, érzem a levertséget, a hányingert, egyszóval a folyamatos diszkomfort érzetet. Éjjelente nehezen alszom el, a mellfeszülés is iszonyat kellemetlen tud lenni. A pms tünetei nálam javarészt változatosak, mégis nagyjából ugyanazok szoktak megjelenni, és egyszerre több kellemetlenség, nem csak néhány.

Egy nő számára amiatt is nehéz ez, mert a pms után a menstruációs fájdalmak és az azzal járó nehézségek jelennek meg. Néha úgy érzem, hogy a 4 hétből csak egy-másfél van, amikor semmilyen panaszom sincs.

Sokszor gondolkodtam már azon, hogy milyen módszerekkel lehetne enyhíteni.

Beiktattam heti 3-4-szeri mozgást, de nem túl megterhelőt, igyekeztem a táplálkozásomra is odafigyelni, amit megkívánok azt megeszem, viszont ne essek át a ló túloldalára. Ezeken kívül nagyobb hangsúlyt szoktam fektetni a stresszkezelésre is. Ha teljesen nem is segítenek, de kicsit jobb lesz ezáltal a hangulatom, és a szervezetem is könnyebben viseli a nehézségeket.

Úgy vélem sok nő nem mer beszélni ezekről a dolgokról, vagy nincs kinek beszélniük róla. Nekem az is sokat segített, hogy megoszthattam a barátommal, és így azokban a napokban segítőkészebb, könnyebben el tudja fogadni a hisztijeimet.” 27 éves nő

 

Mi segíthet az enyhítésében?

Életmódbeli változtatások.

Több mozgás, de nem szabad túlzásba sem vinni egészen kimerülésig.

Érdemes odafigyelni a táplálkozásra.

Stresszkezelési technikák alkalmazása, több pihenés.

Gyógynövények alkalmazása: pl. barátcserje.

Ha úgy érzed összeegyeztethetetlenek a panaszaid a mindennapi tevékenységeiddel, keresd fel orvosod! Érdemes kivizsgálni, hogy nem rejtőznek-e egyéb rendellenességek a háttérben, más részről bármikor fordulhatsz tanácsért orvosokhoz, gyógyszerészekhez.

Fotó: Pixabay

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.