Nyomasztó gondok örvényében

nyomasztó gondokÉjjelente álmatlanul őrlődöm, azonnali megoldást keresve problémáimra.”

A legtöbb ember életében legalább egyszer eljön az a perc, amikor megkérdőjelezi saját erejét, és álmai megvalósulásának realitását.

Mégis mit tehet egy reményvesztett egyén? Hogyan változtasson az életén? Mi játszódhat le a fejében?

Ezekre a kérdésekre választ keresve, egy a problémákról őszintén mesélő személy nevében írom meg a bejegyzést.

“Egy ideje már tétovázom és igyekszem meglelni a kiutat. Emlékszem amikor még az életem minden mozzanatát megterveztem, amikor még hittem abban, hogy bármire képes vagyok, s aztán egycsapásra megváltoztak a nézeteim, hirtelen erőtlennek és tehetetlennek kezdtem érezni magam.

Hogy lehet ennyire törékeny minden, ami boldoggá teszi az embert?

Az egyik percben még ura vagy saját sorsodnak, egy másikban pedig úgy érzed, hogy képtelen vagy változtatni.

Miért olyan veszélyes és tragikus ez az érzés? Mik vezethetnek el odáig, hogy az ember minden életcélját eldobja egy szempillantás alatt, mert azt gondolja, hogy már nem önmaga.

Mikor kell felállni és segítséget kérni?

Kerestem, egyre csak kutakodtam az elmémben, az emlékeim között, a meghozott döntéseim kapcsán, remélve, hogy választ találok a bennem lezajló történésekre. Némelyiknél derengett valami, de őszintén, nem teljesen tudom és emlékszem arra a pontra, amikor megtörtem. Sejtem, hogy mely események sodortak egy elkeserítő jelenbe, amelyben a jövő oly távoli és félelmekkel teli.

Az önismeret nélkül és szakemberi segítség nélkül kevesen tudnak feltápászkodni, majdhogynem lehetetlen.

Az első, amit megtehetsz, hogy leülsz egy asztalhoz és papírra veted azokat a dolgokat, amik mérhetetlenül nyomasztanak. Egyszerűen fel kell ismerned, hogy miktől vagy lehangolt és mitől lettél reményvesztett. Nem mindenki jön rá azonnal, a segítség mindig jól jöhet.

Amint sikerült összegyűjteni az elemésztő tényezőket, azon is érdemes elgondolkodnod, hogy mióta tartanak, és mikor változtál meg gyökeresen. Ez egy fontos mérföldkő, mert ha megtudod mi váltotta ki az utólagos stresszhatást, a felemésztő őrlődést, a tehetetlenség érzését, megtudod azt is, hogy nagyjából mióta tart a lelki egészséged romlása.

Tudod milyen érzés másnaposnak lenni? Egyre csak várod, hogy vége legyen az iszonyatos hányingernek, várod, hogy végre megkönnyebbülj, minden egyes keserves lélegzetvétellel azért küzdesz, hogy eljöjjön az enyhülés. Ezt az érzést nem csak testi bajok kapcsán lehet átélni, hanem lelki szinten is, amikor a tested nem másnapos, de mégis fojtogatja egy rossz, émelyítő érzés, aminél épp ugyanúgy várod a megkönnyebbülést. Egy szörnyű rémálomként éled meg, úgy érezve, mintha sosem lenne vége, csak émelyegsz és bolyongsz az elmédben, keresel valami kimenekítő, szép emlékképet, hogy megragadhasd és addig se figyelj olyan erősen a rosszra, csak sóhajtozol mélyeket, lassan, ezzel is remélve, hogy némileg szorongásoldó hatással lesz rád.

Ezektől a gúzsba kötő érzésektől szabadulni kell!

Ne hagyd, hogy a szervezeted egészsége is rámenjen. Cselekedj idejében, fordulj segítő ember(ek)hez! Az életed olyan lehet, amilyenre szeretnéd alakítani. A válságokból van kiút!”

Kiemelt fotó: Pixabay

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.