Nekem miért nem sikerül az, ami másoknak igen?

nekem miért nem sikerül az ami másoknak igenÖnértékelési problémák árnyékában

Eddig bármibe belefogtam, nem sikerült. Akárhogyan próbálkoztam sosem értem el a célomat. Rengeteg jó ötletem van, mégis mindig kudarcba fullad”. 

Sokszor halljuk ezeket a mondatokat, de még többször tapasztaljuk saját bőrünkön is. Ha túl sok kudarc, negatív tapasztalat ér bennünket, egy idő után mi magunk is megkérdőjelezzük saját képességeinket. A negatív kritika sokkal erősebben hat ránk, mint a pozitív, főként, ha szinte sosem kapunk biztatást, megerősítést környezetünkből.

Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a sok elbukás mögött nem a mi „nemtudásunk” áll. Fejlődésünknek egyedül mi szabhatunk határt, mi vagyunk saját magunk korlátai. Engedjük, hogy mások véleménye alapján megtörjön az önbizalmunk. Leértékeljük önmagunkat, mert nem hisznek a képességeinkben, és emiatt mi is kételkedni kezdünk. Így természetes, hogy egy gát képződik, ami miatt képtelenek leszünk sikereket elérni. Egyedül mi tudhatjuk, hogy mi rejlik bennünk. Persze ez nem azt jelenti, hogy az egészséges kritika romboló hatású, időnként kell egy kicsi, hogy fejlődhessünk, hogy meglássuk magunkban az apró hibákat. Kell a kritika, hogy aztán javíthassunk.

Ugyanakkor meg kell tudni különböztetni a biztató jelleggel adott negatív véleményt és az állandó lehúzást, a folyamatos leértékelést. Utóbbi tönkreteheti az egész életünket. Ha olyan környezetben lakunk, ahol mindennap ezt kapjuk, akkor sürgősen változtassunk. Lépjünk ki onnan!

Már attól sokat javulhat önértékelésünk, ha nem halljuk nap, mint nap a bántó szavakat, nem érezzük a fejünk felett a lebegő, sötét felhőt. Az első apró sikerek után egyre jobban fogjuk érezni magunkat. Ne féljünk segítséget kérni, mert mindig jön egy jótét lélek, aki kihúz a sötét veremből.

Mi magunk is tehetünk lépéseket a helyesebb önkép kialakítása érdekében.

Írjuk össze miben vagyunk tehetségesek, mik azok a dolgok, amik érdekelnek, mik a jó tulajdonságaink, jellembeli erősségeink.

Nagyon jó érzés lesz látni mennyi érték és lehetőség rejlik bennünk.

Mindig tűzzünk ki célokat. (Például holnaptól munkát fogok keresni, és amint lesz elég pénzem veszek egy autót stb.). Pár hónap, pár év alatt jelentősen javulhat a helyzetünk.

Ne ragadjunk bele a reménytelenségbe!

A témát még folytatni fogom…

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.