Mit érdemes megtanítani a gyerekeknek?

mit érdemes megtanítani a gyerekeknek

A gyerekek fogékonyak és tanulékonyak, még a legelevenebb is érdeklődő és vágyik a tudásra, az egészségre nevelést már óvodás korban érdemes elkezdeni. Nem kell katonai szigorra gondolni, csupán játékosan megismertetni velük a lényegesebb pontokat.

 

1) A kézmosás szerepe

Fel kell hívni a figyelmüket az étkezéseket megelőző kézmosás fontosságára. Még ha az óvodákban külön oda is figyelnek erre, a szülő feladata, hogy otthon ő folytassa a gyermeke koordinálását és elmagyarázza, ha szükséges, hogy miért is érdemes odafigyelni a piszkos kezek megtisztítására.

2) Rendszeres fogmosás

A gyerkőcök olykor szeretnek kibújni bizonyos feladatok elvégzése alól, ilyen lehet a fogmosás is, még ha a tejfogak ki is hullanak idővel, akkor is fontos megtanulniuk, hogy a fogak épségére vigyázniuk kell, ez nem azt jelenti, hogy sosem ehetnek édességet, mert a gyermekkor adta örömöket nem szabad megvonni tőlük. Elegendő, ha megszokják, hogy reggel és este fogat kell mosni. Számos mese, és oktató anyag elérhető, amelyekkel talán sikerülhet idővel megkedveltetni a gyerekekkel ezt a tevékenységet.

3) Étkezések meghatározott időközönként

A csemetéknek szükségük van megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagra, egy felnőtt embernél időnként belefér, hogy kimarad egy-egy étkezés, de a gyerekek esetében nem ideális, ha étlen, szomjan indulnak el az iskolába. Üres gyomorral sokkal nehezebb lesz átvészelniük a napot, ráadásul a koncentrációs képességük is romolhat. Egy olyan gyerek, aki már kisebb korban megszokja, hogy van egy rendszer az életében és az étkezések is nagyjából azonos időszakokban történnek, sokkal nagyobb eséllyel tudja majd felnőttként jól beosztani az idejét, és nagyobb hangsúlyt fektet majd a saját egészségére a megfelelő táplálkozás betartásával.

4) Rendszeresség

A gyermekeknek szükségük van biztonságra, rendszerességre, enélkül nincs egy meghatározott váza a napjaiknak. Rengeteget számítanak az alapok, és egy megfelelő alappal rendelkező egyén felnőtt korban könnyebben fogja tudni menedzselni a napjait. Nem úszik az árral, hanem tudatosan eltervezi majd a napi teendőit. Nem kell túlzásokba sem esni, egy gyermek nyilván nem fogja a felnőttek precizitásával eltervezni a napirendi pontokat, azonban sokat számítanak a látott értékek, a szülői minta. Érdemes rendszerességre, jól szervezettségre nevelni őket.

5) Az orrváladékot ki kell fújni, nem visszaszívni

A gyerekek nagy része nem szeret orrot fújni, talán még a felnőttek sem igazán, ettől függetlenül el kell magyarázni nekik, hogy miért is olyan fontos ennek a megtétele. Ha elsőre nem érik be a dolog, nincsen semmi gond, de minél többször hallja majd és minél többször kapja meg a megfelelő magyarázatot az orrfújás szükségességére, annál hamarabb fogja elfogadni és megtanulni, hogy a saját érdekében és a további betegségek elkerülése végett kell ezt tenni. A magyarázat is fontos számukra, mert ha nem értik az okot, könnyebben figyelmen kívül hagyhatják a felnőttektől kapott instrukciókat.

6) A taknyos zsebkendőt a szemetesbe kell dobni!

Egy betegség időszakában az orrfújás mellett a taknyos zsebkendők elkülönítése is nagy kihívás lehet. A gyerekeknek épp elég szenvedés a betegségük megélése, a sok procedúra a gyógyszerek bevételétől kezdve, a folyamatos orrfújásig. Egy egészen pici gyermek értelemszerűen nem fogja maga elvinni a használt zsebkendőt a szemetesig, de egy idősebbnek már fontos lehet gyakran felhívni a figyelmét a zsepi kidobására.

7) Tüsszentéskor, köhögéskor kezet az arc elé!

Mit illik és mit nem, fertőz vagy sem. A gyerekeknek rengeteg kérdésük van napjában százszor. Azt is meg kell tanítani nekik, hogy tüsszentéskor és/vagy köhögéskor tegyék a kezüket/alkarjukat az arcuk elé.

8) Ne igyon más gyermek poharából

Ez különösen járvány időszakban hasznos, a nap minden percében nem lehet rájuk odafigyelni, ettől függetlenül el kell látni őket hasznos jótanácsokkal, ha eleinte nem is tartják be, később már tudni fogják miért érdemes.

9) Megszerettetni a gyümölcsöket, zöldségeket

A legtöbb gyerek szereti a gyümölcsöt, de azért bőven akad olyan is közöttük, akik nem. A gyümölcsöknek és zöldségeknek széles a palettája, így hát bőven lehet kísérletezni a különféle ízekkel, biztos akad majd olyan közülük, amelyiket szívesen megeszik. Előfordulhat, hogy a kinézet riasztja őket, ilyen esetekben is össze lehet állítani barátságosabb formában, akár figurákat formálva belőlük.

10) A mozgásra nevelni

Már gyerekkorban meg kell szerettetni velük a mozgást.

A gyerekek okosak, és sokkal könnyebben alkalmazkodnak, változnak, mint a felnőtt korosztály, ezért is fontos, hogy megfelelő alapokkal rendelkezzenek és idővel egy egészségtudatos, mozgásszerető felnőtt váljon belőlük. Nem kell, hogy mindegyikük hivatásos sportoló legyen, de tegyen önmagáért, a saját egészségéért és a jólétéért.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.