Miért választok mindig rosszul?

miért választok mindig rosszul?

Miért választok mindig rosszul?

Kapcsolati problémák

Ismerek valakit, aki legtöbbször olyan párkapcsolatokban köt ki, melyekben nem azt kapja, amire igazán vágyik. Általában olyan személyt választ, aki bántja, aki rossz hozzá.

Kérdezheted idegesen: de hát miért?

Valójában, ha nem szándékosan teszi (hiszen miért tenné szándékosan), hanem tudat alatt történik meg a rossz ember kiválasztása, akkor szerepe lehet a korábban megélt traumáinak, melyekben mély sérüléseket szerzett. A múlt sérüléseit hordozza magában, még a jelenben is vele vannak, s ezért mivel nem dolgozta fel újra és újra arra kényszerül, hogy ismételten átélje azt a szörnyűséget. Magának teremti meg a traumatikus légkört, s olyan párt választ, aki pontosan ugyanazt a sebet ejti rajta, amit korábban az egyik szülője, testvére, szerelme…

Mindeközben mélységesen szomorú és kiégett, amiért szó szerint vonzza a tökéletlen jelölteket. Tisztában van rossz választásainak súlyával, mégsem érti, hogy lehet az, hogy mindig ugyanolyat választ, és sosem tudja elkerülni a végzetes rosszat. Nem csupán az a baj, hogy szenvedni fog és újra traumatizálódik, hanem az is, hogy amíg nem tanul az esetből, nem ismeri fel a probléma gyökerét (ha egyedül nem, akkor szakember segítségével), addig azok az egyének is erőteljesen vonzódni fognak hozzá, akik valójában nem is passzolnak. Egyszerűen közvetíti a jeleket, „itt vagyok, nyugodtan belém rúghatsz”.

Ami még rásegít ezen nem megfelelő választásokra, hogy nem hagy elég időt magának a kapcsolat meggyászolására. Ha valami véget ért, meg kell gyászolni, meg kell élni a bánatot. Le kell vonni a tanulságokat, különben megint el fogja követni azokat a hibákat, és a következő kedvese szintén azokat a hibákat fogja hordozni, ami számára a legszörnyűbb dolog a világon.

Ki kell szakadni a sérelmek forgatagából. Sajnos a párkapcsolati gondokkal küszködők nagy része egy idő után el is hiszi, hogy neki nem jár normális, őt nem is lehet szeretni. Pedig ez nem igaz. Ilyenbe sosem szabad beletörődni, mert mindenkinek joga van ahhoz, hogy szeretve legyen és megkapja a kellő mértékű tiszteletet, normális bánásmódot. Másrészt egy kapcsolat nem kötelező érvényű dolog, dönthet úgy, hogy kilép abból, ami számára gyötrelmes, nem kényszeríthetik bele valamibe, ami neki olyan mértékű fájdalmat okoz, hogy alig tud együtt élni vele.

Mit lehet tenni a rossz választások kiküszöbölése érdekében?

Érdemes végiggondolni a korábbi kapcsolatokat, s azt is, hogy melyek voltak a főbb hibái, mi miatt lett vége, mi az, amit jobban kellett volna csinálni, s mi az, amit nem kellett volna elviselni.

Kell időt hagyni a felépülésre is! A szakemberek azt javasolják, hogy amíg nem épült fel a szakításból, nem jó ötlet fejest ugrani másik kapcsolatba, inkább apránként haladjon, a saját tempójában. Amiatt is, mert még élénken él benne a sok sérelem, nagyon sebezhető. Könnyebben reagál érzékenyen, felnagyíthat apró nézeteltéréseket, nehezebben hajlik a megbeszélésre is, hiszen rögtön bevillan neki a korábban által átélt tapasztalat.

Azért is fontos az idő, hogy levonhassa a tanulságokat, megállapíthassa magában, hogy milyen kapcsolatot nem szeretne, és milyet igen. Nehogy aztán „véletlenül” a következő is ugyanolyan legyen, mint az előző.

Mi az, ami segíthet?

Elbeszélgetések hasonló gondokkal küzdőkkel, szakemberrel, kikapcsolódás.

Segíthet, ha érzi, hogy szeretve van, és meg tudja osztani mással a problémáit.

Ha találkozik olyan személlyel, aki bebizonyítja neki, hogy igenis lehet másképp, van jobb és boldogabb élet.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.