Miért nem figyelünk oda egymásra?

A rohanó világ betegsége, a stressz

stresszNapjainkban szinte semmire sem jut elég időnk. Rohanva eszünk meg egy falatot, folyamatos sietésben vagyunk. A munkán kívül elenyésző idő marad a hobbijainkra és egymásra. 

Érzéketlenné válunk mások problémáira, szenvedéseire. Valójában emiatt is romlanak meg a kapcsolatok, hiszen túl sokat várnak tőlünk, elvárják, hogy robotoló munkások legyünk. Akiknek semmi egyedisége nincsen, akik mind tömegemberek.

A stressz hihetetlenül romboló hatású, rengeteg betegség kialakulása a számlájára írható. Nem csak az itt a baj, hogy nincs időnk egymásra, nincs időnk kikapcsolódni, hanem az is, hogy nem pihenünk eleget, pedig az alváshiány is számos egészségügyi problémát okozhat. A mindennapos stressz felelős lehet a magasabb vérnyomásért, előjöhet az éjjeli fogcsikorgatás és még sorolhatnám.

Egy ember, aki alapból szorongó alkat, és még napi szinten komoly stresszhatás éri a munkahelyén is, pár éven belül jelentős egészségügyi károkat szenvedhet. Kivéve, ha megtanulja hatékonyan levezetni a feszültséget, ha kiteljesedik egy hobbijában, elég időt szán egy kis mozgásra is.

Egyáltalán nem mindegy, hogyan kivitelezzük mindennapjainkat, hogyan osszuk be az időnket. Én azt javaslom, hogy mindig szánjunk elég időt a kikapcsolódásra, legyen egy fél óránk, hogy rendesen megebédeljünk. Az örök rohanás miatt hamar kiégünk és eltűnnek az életcélok, fásultakká válunk, elveszítjük az életörömünket is.

Sosem késő változtatni, igyekezzünk olyan életkörülményt teremteni magunknak, amelyben jut elég idő a pihenésre is.

Sokan azt mondják, hogy fiatal korban kell meghúzni a szíjat, akkor kell igazán gürcölni, különben nem lesz időben lakásunk, autónk stb. Ez mind reális is, viszont meg kell találni a középutat, és csak addig elmenni a gürcölésben, ami még nem veszélyeztet bennünket. Rokkanásig nem szabad hajszolni magunkat. A házat ugyan meg tudjuk venni majd, de az eltékozolt egészséget nem.

Keressünk minél több stresszlevezetési módszert, próbáljunk meg kicsit levenni a meglévő terhekből.

Fotó: Pixabay