Miért félünk az újtól, a változástól?

miért félünk az újtól?A változás új dolgokat rejt magában, kilépünk a megszokott környezetünkből és belekezdünk valami másba, egy új helyen. Félelmetes az, amiről nem tudunk semmit, ami bizonytalan, amit nem ismerünk. Fogalmunk sincs róla, hogy mi lesz a kimenetele, jól döntünk-e, boldogok leszünk-e, vagy visszasírjuk a korábbi munkahelyünket, egy másik lakást stb. 

A jövő mindig kérdéses, kockázatos, hiszen nem tudhatjuk előre mi fog történni. Amikor egy döntést kell meghoznunk kevés ténnyel a birtokunkban, tartsuk szem előtt azt, hogy akár meg is bánhatjuk a döntésünket, de ha sosem változtatunk, akkor meg azon rágódnánk, hogy mi lett volna, ha mégis más munkába fogok, ha mégis megházasodom és így tovább.

Személyiség függvénye is ez, hiszen egy földhöz ragadt típus, aki semmiben sem szeret változtatni, nem is igazán fog később sem, vagy ha mégis, nehezebben szokja meg az új helyzetet, (hogyha meg tudja egyáltalán). Léteznek azonban olyan személyek, akik imádnak belevágni új dolgokba, szeretnek kockáztatni, mindig tanulni akarnak, többet tudni a világról. A félelem természetes, egy kicsi bizonytalanság is.

Mikor érdemes változtatni?

A legjobb példa ezen a téren a munkahelyi problémák sokasága.

Mindenképp érdemes váltani, ha már nem kielégítő a munkahelyünk. Mindennap frusztrál bennünket a szituáció, úgy érezzük, nem becsülnek meg. Nem azt kapjuk, amit várunk a sok munkáért cserébe. Ebben az őrült világban egyre nehezebb tisztességes munkahelyet találni. Ha találunk is, bizonytalan marad, hiszen kicsi az esélye, hogy valaki egy munkahelyről megy nyugdíjba. Általában pár évente váltani kényszerülünk, vagy azért, mert leépítés zajlik, jött egy tapasztaltabb jelentkező, vagy akár nekünk nem tetszik, hogy nem fejlődhetünk.

Manapság sokan választják az otthoni munkaformát, belevágnak egy vállalkozásba, kihasználják az internet adta lehetőségeket. Az egész csak kreativitás kérdése, és merészségé. A „régi típusú” emberek ugyan nehezen hiszik el, hogy meg lehet élni otthoni tevékenységekből, pedig ha ügyesen dolgozunk, ki lehet építeni stabil jövedelmet. Egyre több az online vállalkozás, a jó ötletek.

Érdemes változtatni akkor is, ha túl vagyunk egy váláson, vagy nehéz időszakon. Jó érzés, hogyha frizurát váltunk, megújulunk, hiszen valamilyen szinten újjá kell születnünk.

Rengeteg példát lehetne még hozni, de a lényeg az, hogy ne féljünk megújulni egy nehéz időszak után, mindig bizakodjunk, és gondoljunk arra, hogy a jövő talán jobb lesz, még jobb is, mint vártuk.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.