Képesek vagyunk reálisan látni önmagunkat?

reálisan látni önmagunkatAz önmagunkról alkotott képünk vajon helytálló, vagy netán kicsit túlzó, talán torzított?

Lehetséges saját magunkat kívülről teljesen tisztán látni és reálisan szemlélni?

Mi lehet az oka annak, ha egy torz képünk van a reális helyett?

Jó néhányan egyáltalán nem ismerik önmagukat, nem látják a valódi erősségeiket, és a hibáikat. Az igazság fájó, főleg, ha a sebezhetőségre világítanak rá. Senki sem szereti, ha nyílt titok az ő gyengesége, a legjobb, ha mindez rejtve marad, mélyen eltemetve. Így viszont könnyen lehet, hogy saját magát is megvezeti, és egy idő után annyira elnyomja magában a számára „kellemetlen valóságot önmagával kapcsolatban”, hogy a helyébe egy torzan látott, és nem megfelelő kép alakul ki. Megeshet, hogy annyira szeretne valaki más lenni, hogy felvesz egy álarcot, maga köré épít egy kitalált személyt, ettől azonban nem fog tudni az elképzelt énnel azonosulni, mert legbelül ő valaki más.

A téves önkép adódhat pusztán abból is, ha nem is próbálta meg sosem feltérképezni önnön lényét. Esetleg a környezete folyamatosan egy ferde, torz tulajdonságokkal teli egyénként azonosította, és az illető egy idő után elhitte, hogy olyan, amilyennek lefestették a többiek.

Egyesek pontosan tudják milyenek, de nem vállalják fel, akár át is dobják valaki másra a saját fájó pontjaikat, a rossz jellembeli vonásaikat. Áthárítják egy számukra közel álló személyre, mert ha valaki mást okolhatnak önmaguk helyett, az sokkal könnyebb számukra, mivel nem kell megbirkózni a félelmetes igazsággal és a felelősség sem terheli őket. Ettől még az önbecsapás nem megoldás hosszútávon. Idővel minden ember kénytelen lesz szembesülni a saját valóságával. A gond nem csak az önmaga becsapásából adódik, nem csupán magának árt ezzel, hanem annak a személynek is akire téves képet húz fel. Ha az az egyén nem elég stabil, nem sziklaszilárd, könnyen kibillenhet egy ilyen eset miatt, ez óriási felelősség. A magát megvezető ember másokat is a mélybe ránthat ezzel a káros munkálattal.

Mit lehet tenni? Mi a megoldás?

Ez esetben is egyfajta segítség az önismereti technikák elsajátítása. Egy szakember rengeteg tippet nyújthat. Nélküle nem biztos, hogy sikerül meglátni az igazi ént, és felfedezni a kellemetlen tulajdonságokat. Márpedig ha nem nézünk szembe a gyengeségeinkkel, attól még nem tűnnek el, viszont ha vállaljuk, akkor lesz esély a változtatásra, a fejlődésre.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.