Itt van az ősz! 1. rész

egészségünk megőrzéseEgészségünk megőrzése

Az ősz beköszöntével gyakoribbá válhatnak a megfázásos megbetegedések.

A gyerekek számára megkezdődik az óvoda/iskola, ezekben a közösségekben pedig sokkal könnyebben terjednek a fertőzések. Másrészt, ha először kerül be egy ilyen közegbe, időbe telik mire megszokja és eleinte fogékonyabb lesz ezekre a betegségekre, mivel az otthoni „védőburok”, az otthoni környezet egészen más volt a számára. Az új helyen meg kell küzdenie a szervezetét folyamatosan támadó vírusokkal, baktériumokkal.

Mit tehetsz, hogy kevesebbszer betegeskedjen?

Egyrészt, érdemes erősíteni, megtámogatni a szervezetét, feltölteni vitaminokkal, nyomelemekkel. Ezen kívül fektess nagyobb hangsúlyt a változatos étrendjére, lehetőleg tápláló ételeket válassz. Nem csak a szervezet általános állapotára hat kedvezően, hanem szükséges a fokozottabb igénybevétel miatt is.

Mindig aludjon eleget! (Az iskolában ügyesebben helytáll, hogyha kipihent és nem esik nehezére odafigyelni az órákon). Egy alváshiányos gyerek rosszabbul teljesíthet, romolhat a koncentrációs képessége. A védekezőrendszere is megsínyli a kevés pihenést.

Egy szóval érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy „csak” a személyes képességein, készségein múljon a teljesítménye. Minden más járulékos tényezőt alakíts számára megfelelően.

Öltöztesd rétegesen! Az őszi időjárás meglehetősen szeszélyes tud lenni, éppen ebben rejlik a gyönyörűsége, de a veszélye is. Érdemes rétegesen öltözködni, nem csak a gyerek esetében, hanem a magunk szempontjából is. Könnyen megtörténhet, hogy a reggeli órákban még hűvös van egy vékony pulóverhez, később, a délutáni időszakban azonban kimelegedhet annyira, hogy még egy pulcsi is sok lesz. A rétegektől könnyű megszabadulni. Ugyanakkor nem kell kiizzadva szaladgálnia a gyereknek az udvaron, mert az időjárásnak megfelelően tudja kombinálni, alakítani az öltözékét.

Ne igyon folyamatosan hűtő hideget/jégkockákkal telepakolt üdítőt!

Figyelj fokozottabban a higiéniára! Hazaérkezésekor mindig mosson kezet, evés előtt szintén. A gyerekek időnként hajlamosak lehetnek megfeledkezni ezekről a lényeges apróságokról, ilyen esetben nem árt, ha a szülő fél szemmel mindig figyeli. Amint idősebb lesz, egyre jobban megszokja a hasznos „kötelező” dolgokat, akkor már nem kell folyamatosan a nyomában járni.

Mit tehetsz, ha mégis megtörténik a baj és megbetegszik?

Ha csupán enyhe tüneteket produkál, melyek egyértelműen a meghűlésre jellemzőek, eleinte próbálkozz házi természetes módszerekkel (pl.: kamilla teával, mézzel, pihenjen többet..). Amennyiben bizonytalan vagy a betegségével kapcsolatban, azonnal vidd el az orvoshoz. Hogyha néhány napon belül nem enyhülnek a tünetei, még ha csak banális fertőzésről is van szó, szintén vidd el szakemberhez. A legegyszerűbb, leghétköznapibb betegségből is könnyen kialakulhat szövődmény. Nem szabad megvárni! Ha az orvos úgy határoz, és szüksége van antibiotikumra, akkor az elmondottak alapján végig kell csinálni a kezelést.

Egy vírusos fertőzésben nem indokolt az antibiotikus kezelés, viszont ha már szövődmények (pl.: arc- homloküreg gyulladás, középfülgyulladás) lépnek fel, úgy már szükségessé válhat. Kérd ki orvosod, gyógyszerészed tanácsait. Ne állíts fel otthon diagnózist!

Néhány napot mindenképp maradjon otthon (ha megoldható)! Gyorsabban regenerálódik, könnyebben vészeli át a betegséget, és másokat sem fertőz meg!

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el ezt is. Mit érdemes megtanítani a gyerekeknek?

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.