Feledni fáj

feledni fájEgy régi sérelmet, egy évek óta magaddal hordozott érzést elengedni fáj. A ragaszkodás könnyebb, mint a kötelékek feloldása. Egyszerűbb szeretni valakit, mint elengedni örökre.

Ahhoz, hogy a közös élmények, s egy szeretted emlékezetes arckifejezése elhalványodjon az emlékeidben időre van szükség, és ez bizony fáj.

Vajon tényleg ki kell gyomlálni teljesen, mintha nem is létezett volna? Hogyan dönthetjük el, hogy ki megy örökre és ki az, akit átvezetünk a szeretünk és örömmel gondolunk rá kategóriába?

Elfogadni mindazt, hogy mennyivel lehetett volna más is, mint ahogyan megéltük, ez szintén fájdalmas. Ahelyett, hogy önmagadban keresnéd a hibát, leld meg inkább a szépet, azt ami segített annyi éven át szeretni, kitartani és elfogadni. S amikor menni szeretne, engedd, hadd legyen szabad, ne kösd le görcsösen, mert akkor szenvedés lesz a jutalma élete utolsó heteiben. Sokan még élete alkonyán is igyekeznek megfelelni másoknak, ugyanúgy akkor sem akarnak csalódást okozni. Lehetséges, hogy ezért tartanak ki oly sokáig egy halálosan beteg szervezettel is? Egyszerűen nem engedik el a szerettei, mert félnek nélküle élni, s látva gyötrelmeit még úgyis maradásra kényszerítenék.

Mi ez, szeretet vagy önzés?

Az elengedés heves viharában érezni bánatot, gyászt, bűntudatot, de egy valami csak akkor jön a felszínre, amikor már szabadon engedted, s ez a valami a megnyugvás, a tudat, hogy neki már jobb lesz, fájdalmaktól mentesen. Ezekben az időkben minden más színre vált, az órák is lassabban ütnek, melankolikus dallamot utánozva. Az időjárás nem napos egy ideig, hanem záporokkal tűzdelt szürke és borongós. Idő kell, amíg elkezded meglátni, hogy a zivatar is lehet gyönyörű, a borús táj is lehet gyógyír a kiégetett sebedre. Az enyhülést elhozó körülményeket neked kell felismerned, s onnantól kezdve azokat kell keresned a mindennapokban, egészen addig, amíg csak a hege marad a tátongó sérülésnek. Lásd meg a szomorúságban a saját szépségedet, hogy utána felülemelkedhess.

Nem számít, mit rontottál el, mert amikor elmegy, ő a te szeretetedet viszi magával.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.