Egy munkamániás vallomása

munkamániásNem is tudom hogyan alakult ki, úgy gondolom mindig is céltudatos és karrierista egyén voltam, de az utóbbi időben meglehetősen eluralkodott az egész életemen ez a hajtós, sosem pihenős életvitel.

Eleinte még nem tapasztaltam olyan sok problémát a mentális és fizikai egészségemmel kapcsolatban.

Aztán valahogy idővel kialakult az álmatlanságom, és kezdtem egyre kimerültebbnek érezni magam.
Apránként az életem minden darabja széthullott, leépültek a kapcsolataim, mert nem volt időm és erőm találkozni másokkal, a fejem örökké egy hajtásban ég, csak a munkán, meg az elmaradott teendőkön kattog az agyam.

Éjjelente csakúgy zakatol az elmém, mindenfélén rágódom, agyalok meg nem oldott problémákon, új ötleteken, megoldási módszereken. Így természetes, hogy nem jön álom a szememre. Reggelente úgy „ébredek”, már ha aludtam épp valamit, mint akit elgázoltak, a fejem majd szét robban, az elmém kiszipolyozott és a koncentrációs képességem is zavart szenved. Sosincs részem igazán pihentető alvásban, vagy legalább egy kicsi relaxálásban, mert az elmém nem akar lenyugodni. Egyszerűen nem tudok kikapcsolódni, mert amint leállok a munkával, azon jár az eszem, hogy kiesik egy csomó idő, és be kell majd hoznom a lemaradást.

Ez egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz kimászni. A munkamánia iszonyatosan tönkre tudja tenni az embert. Ha nem figyel oda, már azon kapja magát, hogy egyedül van és nem maradt más neki csak a napi hajtás, semmi öröm, semmi kikapcsolódás. Az egyedüli cél az örök megfelelés, a magas teljesítménynyújtás, a hibázás elkerülése.

A munkamániás tulajdonképpen egyfajta szenvedéllyel tekint a munkájára, és azt éli meg örömforrásként, mint más mondjuk egy wellness hétvégét. Noha a kettő igen távol áll egymástól. Ez a fajta szenvedély beteges és túlzásba vitt, romba döntheti az egyén életét, mert mindent elemészt, mindent elvesz, „kizsigerel”.

Egy dolog amiben ők is hasonlóak a többi emberhez, az az, hogy vágynak a kikapcsolódásra, a különbség az, hogy megélni viszont nem igazán tudják azt, a pihenés idején is gyakran képtelenek elvonatkoztatni a munkától.

 Kiemelt kép: Pixabay

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.