Egészségügyi problémákról szégyenérzet nélkül

egészségügyi problémákról szégyenérzet nélkül

Egészségügyi problémákról szégyenérzet nélkül

Régóta érlelődik bennem, hogy valami módon meg kell nyitni az eltömődött csatornákat, és el kell oszlatni az indokolatlan félelemérzetet, s a tévhiteket is.

A probléma gyökere leginkább onnan ered, hogy sokan nem készülnek fel a szakemberek által feltett kérdésekre, és hirtelen leforrázva érzik magukat. Pedig valójában az „indiszkrétnek” tűnő kérdések mind a helyes diagnózist segítik elő.
A másik ok a gyakori, laikusok által terjesztett rémtörténetek, melyek szájról szájra terjednek, miközben hozzátesznek, elvesznek, eltorzítják az egész történetet. S ez alapján máris kialakul egy általános negatív vélekedés a szakrendelésekről, goromba orvosokról, flegma gyógyszerészekről, pedig nem egyszer nincs is alapja ezeknek a híreszteléseknek.

Hogyan küzdhető le az indokolatlan szégyenérzet?

Először is tudatosítanod kell azt, hogy amiatt történik az egészségügyi intézmény meglátogatása, mert mielőbbi segítségre, gyógyulásra van szükséged. Tehát a panaszok enyhítése, a betegség időben történő kezelése, és a szövődmények elkerülése a cél. Ezért akármilyen kényes témáról is van szó, el kell vonatkoztatnod, mert a szakmabelieket köti a titoktartási eskü, ráadásul szakirányuknak megfelelően nyilvánvalóan számtalan ugyanolyan, vagy hasonló esettel találkoztak már. Nem lesz számukra újdonság.
Úgy kell ezt felfogni, mint a teljesen természetes dolgokat, mert az ember időnként megbetegszik, és néha olyan kórság borítja el, ami számára kínos lehet, de ettől még nem csodálkoznivaló, rendhagyó eseményről van szó.

A nőgyógyász nem lepődik meg egy gombás fertőzés látványától, ahogyan egy urológus sem fog elpirulva tanácsokat adni a prosztatamegnagyobbodás kapcsán, hiszen ez a szakterületük, megedződtek már, nekik egyáltalán nem kínos, nem ítélkeznek, csupán a munkájukat végzik. Az más kérdés, hogy mindenki szabadon választhat orvost, ha esetleg nem volt megelégedve a minőséggel, hangvétellel.

Nem kell kínosan feszengeni, nem kell szégyenérzetet táplálni, mert ez mind hátráltató tényező a gyógyulásban.

Mi segíthet?

Ne kérj tanácsot a barátaidtól, és laikusoktól, ők gyakran tévútra vezetnek, még ha segíteni is akarnak. Emellett sokszor éppen ők reagálnak furán, és nevetnek ki egy teljesen hétköznapi panasszal. Így megalapozzák a rossz érzéseidet, amikor még el sem indultál a vizsgálatra. Már negatív szájízzel vágsz bele, ami tovább rontja az ellenérzéseidet, és ennek eredményeként könnyen bizalmatlanná, zárkózottá válsz.

Ez amiatt is rossz, mert a kérdésekre kitérő válaszokat adsz, vagy esetleg pontatlanul írod le a tüneteidet, ezzel megalapozva a félrekezelés lehetőségét, vagy a nem megfelelő terápia megválasztását.
Tehát hagyd ki az ismerősödet! Nagyon egyedi esetben, ha biztos vagy benne, hogy nem ítélkező és ő is átment már hasonlón, megoszthatod vele, de más esetben inkább rögtön keresd fel a szakembert. Az a biztos..
Viszont ha egyedül nem mersz elindulni, akkor bátran kérj segítséget, olyan személytől, aki megbízható, nem pletykás, és elfogadó.

Ne várj sokáig! Mihamarabb járj utána mi áll a panaszaid hátterében.

Ne feledd, ők nap mint nap találkoznak hasonló szituációval.

Nem fognak ítélkezni, egyedül arra koncentrálnak, hogy számodra a legideálisabb terápiát kiválasszák.

Ehhez viszont szükségük van a segítségedre, azaz el kell mondanod részletesen milyen okból jelentkeztél be, mik a panaszaid, mikortól állnak fenn, és azt is, hogy milyen betegségeid vannak (erre is szükség lehet, mert gyakran egy meglévő betegség hajlamosít egy másikra, vagy éppen a gyógyszeres terápia vált ki mellékhatást, ha viszont mindentől független problémád van, akkor is fontos említened a betegségeidet, a szedett gyógyszereidet, beleértve a vény nélkülieket is, és az étrend-kiegészítőket…)

Készülj fel otthon a mondandóra, ha segít, írj össze egy kis vázlatot, így kevésbé fogsz lefagyni.

Szeretném, ha nem éreznél félelmet, nem szégyenkeznél, hanem önmagadra koncentrálnál, és arra, hogy mielőbb megszűnjenek a kínosnak vélt problémáid.

Sok esetben gátló tényező lehet egy korábbi rossz tapasztalat, ha veled is hasonló történt akkor fontold meg azt, hogy másik szakembert keresel fel, aki számodra szimpatikusabb, akiben jobban meg tudsz bízni.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.