Az írás segít az önismeretben

az írás segít az önismeretbenNem véletlenül olyan népszerű a naplóírás, még a mai napig is, noha most már a digitális világban sokan blogot vezetnek helyette, és ott írják meg a mindennapi történéseiket.

De miért is érdemes belefognod, ha még nem kezdted el?

Az írás által számtalan dologra felfigyelhetsz önmagaddal kapcsolatban, ami bizony nagy segítség lehet a későbbiekben. Azáltal, hogy leírod a gondolataidat, s ahogyan kifejezed őket, felfedezhetsz a felszín alatt megbújó érzelmeket, rég elfeledett sérüléseket. Ez pedig sokkal tisztább és közelebbi képet ad rólad.

Az írás segít jobban megismerni önmagadat.

Általa teret engedsz az érzelmeidnek.

Felismerhetsz régi sérüléseket, amelyek kapcsán rájöhetsz arra is, hogy adott szituációban miért reagálsz úgy, ahogyan. S ezáltal változtathatsz a későbbiekben. Ha tudod az okot, akkor már azt is tudod, merre indulj el, hogyan tovább. Mi az, amin változtatni kellene, mi az, amit fel kellene dolgoznod stb.

Ha elég sokat foglalkozol egy témával, később már arra is rá fogsz jönni, hogy miért éppen arról írsz annyit, talán szeretnél változni valamiben, elengedni egy érzést, vagy csupán segíteni az egyik ismerősödön.

Ugyanakkor segíthet a stresszlevezetésben is. Egyeseknek az válik be igazán, ha kiírhatja magából a nyomasztó gondokat. Leírják számtalanszor, csak más körítéssel. Ettől pedig jobban érzik magukat.

Az ember sosem állhat le a tanulással, de ez az önmagunk megismerésére is vonatkozik. Érdemes minél jobban megismerni minden rezdülésünket, az egész belső világunkat. Szükséges ahhoz is, hogy kialakulhasson egy egészséges önbizalom vagy az önmagunkba vetett hitünk erősödjön. Ahhoz, hogy javíthassunk ezen, először ismernünk kell. Nem lehet rögtön megoldani valamit, ha nem tudunk róla semmit, vagy csak hiányosan.

Segíthet a kapcsolatodban meglapuló hibák felfedezésében, ugyanakkor a továbblépésben is. A baj csak az, hogy sokan nem akarnak kommunikálni, nem akarnak írni, csak néhány szóra szorítkoznak, és így a gondjaikat is jóval nehezebb megoldani. Természetesen ez egyén függő, nem mindenki tud és akar is sokat beszélni/írni, ettől még lehetséges, hogy rendelkezik jó kommunikációs készséggel, azonban aki nem hajlandó bizonyos dolgokat kimondani vagy leírni a másiknak, akkor egy csukott könyv marad. Bezárkózik a saját világába. A bezárkózás ellenszere, pedig az írás és a kommunikáció. Ha csak a naplóddal osztod meg féltve őrzött titkaidat, az is rendben lehet, mert legalább valahol gondolkodsz róla, valahol elemzed a problémát.

Vértezd fel magad, hogy könnyebben megküzdhess az eléd gördülő akadályokkal, ismerd meg jobban önmagadat. Beszélj magadról, írj magadról. Ha pedig párkapcsolati gondok gyötörnek, bátran fejtsd ki azt a társadnak is, akár szóban, akár írásban.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.