Az egészségre nevelés a szülő dolga

egészségre nevelésNagyon kevés családban kap jelentős szerepet az egészséges életmód megismertetése. Pedig ez igenis a szülő dolga, mert az 5 éves kisgyerek nem fogja tudni miért fontos betartani az alapvető szabályokat.

A gyerek rosszul is lehet az iskolában, ha reggeli nélkül engedték el, ráadásul a szellemi teljesítménye sem valószínű, hogy megfelelő lesz.

Sok-sok egyetemista kaphat gyomor- vagy nyombélfekélyt, vagy válhat refluxossá a helytelen táplálkozás miatt. Sajnos ehhez a problémához nem csak a szülő hiányosságai és nemtörődömsége járul hozzá, hanem az interneten olvasgatott tétova cikkek, amelyek lehetnek szakember által írottak is, ha nem elég részletesek, és a laikus olvasót megtévesztik. Számtalanszor, pedig ha a szakember el is magyarázza, mégsem hisznek neki.

Úgy érzik az emberek, hogy nekik úgy jó, de abba nem gondolnak bele, hogy milyen egészségügyi károk fognak később előjönni.

Aki gyereket vállal, ne csak azzal foglalkozzon, hogy felnőjön az a gyerek, hanem azzal is, hogy normális felnőtt legyen, aki próbál tenni az egészségéért. A gyerekeknek nem mindig elég az, hogy elmagyarázzuk a dolgokat, helyes példát is kell eléjük tárni. A felnőtteknek is be kell tartaniuk azokat az alapvető dolgokat, amiket elvárnak majd a gyereküktől is.

Ha kicsit is törődünk a csemeténkkel, akkor ne legyen mindegy, hogy egy vizsgára étlen-szomjan engedtük el. Törődjünk vele. Ha egész nap bent van a suliban, mindig legyen nála egy kis ennivaló és víz.

Később, ha már felnőtt lesz, tudni fogja, hogyan készüljön rá egy nehéz napra, de ha senki nem mondja el neki, senki sem tanítja meg ezeket, akkor nem fogja tudni, vagy nem tartja majd fontosnak.

Az ilyen felnőtteket nagyon nehéz lesz meggyőzni a helyes életmódról, vért is izzadhatunk, akkor sem fognak változtatni.

Hatalmas felelősség ez a szülők részéről. Így hát arra biztatok mindenkit, hogy tanítsák meg a gyereknek, neveljék az egészségre, mert számít.

Rossz alapokkal rendelkező felnőtt jóval nehezebben fog átállni az egészséges életmódra.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.