Anyajegyvizsgálat jelentősége

anyajegyvizsgálat

Manapság egyre gyakoribb az anyajegyek rosszindulatú elfajulása, a bőrgyógyászok évenkénti, bizonyos esetekben félévenkénti ellenőrzést javasolnak.
Azontúl, hogy „panaszok”, változások nélkül is célszerű évente megjelenni kontroll vizsgálaton, különösen fontos mihamarabb jelentkezni, hogyha:

változást tapasztalsz a méretében, alakjában, színében, vérezni, váladékozni kezd, részben felszívódni látszik, eltűnnek a határvonalak, amorf, különös formájú.

Sürgős vizsgálat javasolt az anyajegy sérülése esetén!

Milyen tényezőket érdemes figyelembe venni?

Az anyajegyek mennyisége, milyensége, általában akiknek „veszélyesebb” típusú anyajegyeik vannak, gyakrabban kell ellenőrzésre járniuk, és indokolt esetben sor kerülhet az eltávolítására is.

Rizikófaktor lehet az is, ha a családban volt melanomás eset. Ez esetben fokozottabb odafigyelés szükséges. Vannak olyan egyének, akiknek nagy számú és nem megszokott színű, méretű, formájú anyajegyeik vannak. Nekik szintén nagyobb körültekintés, gyakoribb szűrés javasolt.

Az önvizsgálat is kötelező!

Havonta nézd át a testedet, különösen figyelj oda az anyajegyeid állapotára, s arra, hogy tapasztalsz-e bármiféle változást.

Az önvizsgálat azért nagyon fontos, mert általa előbb eljuthatsz az orvoshoz, és mihamarabb megkezdődhet az eltávolítása, amennyiben az szükséges.

Érdemes a védelmükre is nagyon odafigyelni, kerülni kell a tűző napon történő tartózkodást, megfelelő fényvédő faktorral rendelkező napkrémmel védekezni.

Hogyan történik a vizsgálat?

A bőrgyógyász dermatoszkóppal (egy mikroszkóp, melyet a bőrön használnak) megvizsgálja az anyajegyeket, maga a művelet egyáltalán nem fájdalmas, nem kellemetlen. Maximum akkor kellemetlen, hogyha intimebb területen helyezkedik el az anyajegy. Ám ekkor is meg kell vizsgáltatni, ne tartson vissza semmi!

Mikor kerülhet sor az eltávolításra?

Hogyha „veszélyes” területen helyezkedik el az anyajegy, azaz nagymértékben ki van téve sérülés kockázatának.

Hogyha veszélyesnek ítéli meg az anyajegyet.

A korábbi adatokhoz képest változást észlel.

Hogyan történik az eltávolítás?

Sebészileg szikével. A kimetszés nem fájdalmas, helyi érzéstelenítés keretében történik. A területet összevarrják. Varratszedésig nem érheti víz adott területet. (Pl.: vízálló sebtapasz alkalmazása, vagy azt a testrészt teljes mértékben kivonni a vízsugara alól. Ilyenkor a fürdőzés kerülendő, zuhanyzás javasolt!

A folyamat nem hosszú, körültekintően végzik, rutineljárásként.

Hasznos tanácsok:

Soha ne ess kétségbe, ha változást veszel észre, de ne késlekedj, keresd fel mielőbb bőrgyógyászodat!

Rendszeresen (havonta) végezd el az önvizsgálatot!

Járj el évente, (vagy félévente) anyajegyszűrésre!

Védd a bőrödet, használj napkrémet, kerüld el a leégést!

Inkább nézesd meg, ha gyanúsnak találod, jobb félni, mint megijedni!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.