A zene gyógyítja a lelket

zeneA zene képes ösztönözni, de egyúttal a mélybe is taszíthat. Megteremti a számodra tökéletes hangulatot, mely összhangban van a belső világod minden rezdülésével. Egyfajta tükörként funkcionál, s olyan képet fest le a képzeletedben, melyet együtt alkottatok meg. 

Engem számtalanszor kisegített a mélységes állapotokból. Nem állítom, hogy egyedül a zene elegendő, mert sajnos nem, viszont meglepően erős menedéket, támaszt nyújtott. Egy-egy dallam erőteljes hatást gyakorol az elménkre, azáltal is, hogy segít felidézni bizonyos emléket, időszakot, érzést. Ha ez pozitív akkor a hangulat is emelkedettebbé válik, s máris kicsivel színesebbé válik a lelkivilágunk, nem csak a szomorúság és a bánat uralja egy csalódás közepén, hanem a korábbi szép emlékek.

Az sem elhanyagolható, hogy olykor képes a felszínre hozni a mélyen eltemetett sérelmeket. Általa megélhetjük a bánatot, a kiábrándultságot, a gyászt. Ez pedig szintén fontos állomása a gyógyulásnak.

Amikor a leggyönyörűbb dallam, amit valaha is hallottál megtöri a csendet, onnantól a lelked csillapíthatatlan vágyat érez azért, hogy újra átélhesse, hogy újra meghallhassa.

Éreztél már hasonlóképpen? Velem többször megtörtént már, hogy egy gyönyörű dallammal álmodtam, még ébredéskor is tele volt a fejem vele. Ezután sürgősen meg akartam keresni, ismét hallani akartam. Az ilyen esetekben nem mindig jártam sikerrel, néha eltűnt és többet nem voltam képes felidézni, máskor viszont annyira befészkelte magát az elmémbe, hogy napokig áthatotta a gondolataimat.

Képzeld el mekkora felelősség egy művésznek, hogy olyat alkosson, ami hatással van az emberekre, főként ha konkrét üzenetet szeretne átadni, az sem mindegy hogyan, milyen stílusban, s mennyire átérzően adja elő/játssza el. Egy-egy ilyen alkalommal beleteszi a lelkének egy apró darabkáját is. Nem véletlenül mondják, hogy nem is az embereknek szól, hanem lélektől lélekig terjed. Természetesen ehhez nyitottnak kell lenni a szépre, a különlegesre és meg kell hallani az általa hordozott üzenetet.

Neked miről mesélt a legkedvesebb melódiád?

Hallgass zenét minden nap, érezd át, vedd a mondanivalóját és légy több általa. Építsd a belső világodat még gyönyörűbbé. Ne félj a nehéz időszakokban, ha úgy érzed könnyít a lelkeden, írd ki magadból, hallgass neked tetsző dalokat és hamarosan sokkal jobban leszel, remélem. (A segítség pedig ott van előtted, élj vele!)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.