A varázsneuron 2.

A varázsneuron 2.

A varázsneuron 2. rész

A kedves idegen így szólt: „Emilinél már régebben kezdődtek ezek a panaszok, csak eddig fel sem figyelt rá, hogy romlik a memóriája, de mivel te akaratodon kívül előidézted az összes tünetet, így már foglalkozni fog a megelőzéssel, és idejében orvoshoz fordul. Tulajdonképpen még segítettél is rajta.”

A pici sejtnek felderült az arca, majd az idegenhez fordult.

Te miért vagy ennyire hasonló hozzám? Az előző neuron szintén fajtámbeli, mégis egészen más a kinézete – kérdezte a kicsi neuron.

Az idegen sejt így felelt: én is neuron vagyok, és te az én csoportomba tartozol. Kis korodban elkeveredtél tőlünk, így egy másik részlegen kötöttél ki, nem a mi régiónkban. Ezért van az, hogy ilyen csodás képességekre tettél szert, mert vándorlásod során láttad a többi szerv, és szervrendszer együttes működését. Tudtad mit kell tenned, hogyan hass más sejtekre. Már évek óta keresünk téged. Az öreg neuron akihez problémáddal fordultál, ő nem a te régiódból való, hanem egy másik agyi területről. Hazataláltál ugyan, de más helyre. Ott végezted a munkádat egészen addig, amíg bele nem fogtál a varázslásba. Most már nyugodj meg, hazavezetlek, és láthatod, hogy Emili jobban van, mindennap keresztrejtvényt fejt, sokat olvas, memóriajátékokat játszik, tornáztatja az elméjét. El fog menni szakorvoshoz is, hogy felderítsék a probléma okát, és ha van is baj, még idejében kezelhessék. Nem miattad romlott le a neuronhálózat. Akik ott tevékenykednek, nem megfelelően végzik munkájukat, de ha visszatérsz közénk minden rendeződni fog. Az öreg neuronnak már rég szólnia kellett volna, hogy nem közéjük tartozol. De szegény biztosan szenilis már.

Miért mondta azt az öreg, hogy nem működik a varázslat mindenhol? – kérdezte a kicsi neuron.

Azért nem működött, mert ott másképp kell varázsolnod, ami a vérkeringésnél bevált, vagy az emésztésnél, az nem válik be az idegrendszernél, de amit te tettél, az bevált Emilinél. A személyre szabott terápia ideálisabb, mint az, ami az átlagnál beválik. A megközelítésed nem volt rossz kicsi neuron – felelte a „testvére”.

Attól a naptól kezdve a kis neuron betöltötte új pozícióját, és végre nem érezte idegennek magát. Leszokott a varázslásról, mert tudta, hogy azzal, ha megbolygatja a szabályozó mechanizmusokat, csak árt Emilinek.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.