A tüske helye ott marad?

tüske helye ott maradBocsánatot kérni nem könnyű, sőt vannak olyan személyek, akiknek különösen nehéz, mégis úgy gondolom, hogy nagyon fontos dolog.
Az életben számtalanszor előjöhetnek nézeteltérések, és bár törekedni kell arra, hogy a másik emberrel harmóniában éljünk, s bármit könnyen megbeszélhessünk vele, mégsem lehet teljesen kivédeni a vitás eseteket. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen módon lehet könnyen és praktikusan megoldani a problémákat.

Természetesen nem mindegy milyen gondról van szó, vannak olyan fajsúlyú nehézségek, amelyek esetében nem lehet egy pillanat alatt megegyezni, vagy elnézést kérni a másik féltől. Főleg, ha mélységesen megbántott, vagy a legsebezhetőbb pontot találta meg,
nem beszélve arról, ha igazságtalanul, alaptalanul ért sérelem.

Miért lényeges annyira a bocsánatkérés?

Ezáltal azt érezzük, hogy fontosak vagyunk a másik számára. Nem csak abban bízik, hogy majd „elfelejtjük” az egészet, hanem felvállalja, hogy megsértette az érzéseinket és képes felnőtt módon elnézést kérni, beismeri, hogy szomorúságot okozott a másik félnek és megpróbálja helyrehozni. Ehhez pedig a legelső lépés a bocsánatkérés. Nyilván vannak esetek, amelyeket nem lehet csakúgy helyrehozni egyetlen szóval, sőt akár a kapcsolat végét is jelentheti, de itt most azokra a helyzetekre gondolok, amelyeket egy kis odafigyeléssel, beszélgetéssel, a másikra való aktív figyeléssel és egy hatalmas „sajnálommal” helyre lehet hozni.
Fontos tehát, mert a bocsánatkérés azt jelenti, hogy számítanak a másik érzései, nem hagyom lógva, mondván, hogy úgyis kiengesztelődik magától. Sajnos magától nem működik az ilyesmi.

Te szoktál bocsánatot kérni?

Néha nekem is nehezen megy, sőt vannak szituációk, amikor szinte képtelen vagyok kimondani a szót, de valami módon akkor is tudatni kell a másikkal, hogy őszintén sajnáljuk és nem akartunk bánatot okozni. Léteznek emberek, akik nem mondják ki, helyette inkább egy kedves ajándékot visznek. Ez sem rossz, de valahol az ember a lelke mélyén mégis örül annak, ha ki van mondva a szó. Persze ez is olyan, hogy az adott személyiségtípusok eltérő módon fejezhetik ki sajnálatukat. A legjobb és egyben a leghatékonyabb módja a viharos légkör enyhítésének a szavakkal és tettekkel kifejezett őszinte vallomás.

Miért fontos, hogy rendezzük a sorainkat egy-egy vitahelyzet után?

Amiatt, mert a sérelmek bent maradnak, ha el is tüntetjük látszólag, mégis ott marad a tüske helye és mételyezi a kapcsolatot. Lehet, hogy nem látszik eleinte, mégis jelen van és el tud mérgülni.
Egy rosszabb periódusban lévő kapcsolatnál hová nyúl az ember, nyilván a régmúltban okozott sebekhez, előveszi őket gondolatban, újra és újra lejátssza a fejében, mert nem lettek megoldva, folyamatosan jelen vannak és nyomasztóak. Ez pedig rontja a kapcsolat légkörét. Egyre nehezebb lesz őszintén beszélgetni a másikkal, nehezebben megy majd a megnyílás, egy idő után pedig a problémákat sem lehet majd megbeszélni, hiszen mi értelme, ha nincs megértés. Megbántás esetén pedig nincs kimondva, hogy ne haragudj.

Az emberek érző lények. A szavakkal is rengeteg keserűséget tudunk okozni egymásnak, ezért vigyázni kell miket beszélünk, de ha már megtörtént legyen helyrehozva, nem érdemes a szőnyeg alá seperni. A kommunikáció a kulcs. Akár nehéz, akár nem.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.