A stresszkezelés módszerei 1.

Stresszkezelés módszerei 1. rész

stresszkezelésEz a cikksorozatom a stresszkezelés különféle technikáiról szól, emellett egy későbbi bejegyzésemben megosztom a saját tapasztalataimat is az adott gyakorlatok kapcsán.

Mindenki tisztában van vele, hogy a stressz romboló, mind a lelki, mind a testi egészségre nézve, fontos megtanulni a hatékony kezelését, mert enélkül idővel rengeteg probléma előtérbe kerülhet, és a legtöbb a túltengő feszültség számlájára írható. Egy nyugodtabb és tudatosabb élet nem menthet meg az összes létező betegségtől, de segíthet a megelőzésben, egy jobb életkörülmény, egy boldogabb életstílus elsajátításában, ahol a stressznek kívül tágasabb. A kellemes közérzet mindennél fontosabb! Űzd el te is a stresszt! Próbálj ki minél több gyakorlatot, módszert és kísérletezz velük. Mindenképpen tartósan kell végezned őket, különben nem érezhető a változás.

1. Meditáció

A meditáció bizony nem könnyű feladat, korábban sokszor próbálkoztam vele, azonban legtöbbször hamar kizökkentem, mindig megzavart egy környezetből jövő hang, vagy akár a saját testem jelzései. A tudatos figyelés tanulható, idővel biztosan egyre jobb leszel benne. Az elején kérhetsz segítséget, de végtére a legjobb tanárod te magad vagy, neked kell elsajátítanod a relaxálás művészetét. A lassú, mély belégzés fontos eleme, eleinte kezdheted azzal, hogy csak a légzésedre figyelsz, és ezt gyakorlod naponta. Később továbblépsz, és folytatod a harmónia felé vezető utat. Ami még lényeges, hogy képes legyél ellazítani az izmaidat, és lenyugtatni a zakatoló elmédet. Adj időt magadnak, nem baj, ha nem megy rögtön. Eleinte könnyen megzavarhat egy apró kis nesz, vagy az óra ketyegése. Idővel egyre jobban ki tudod majd zárni a környezeted. Mindenképp nyugalomban kell nekikezdeni, tehát a legjobb, ha elvonulsz egy nyugis helyre, ahol senki sem zavar. Az ellazulás képessége mellett erős akaratra is szükséged lesz, amely segítségével tudatosan irányíthatod a kósza gondolataidat. Ne várj azonnali eredményt, ez nem megy egyik napról a másikra, figyelj a légzésedre, s idővel egyre jobban fog működni. Derítsd ki, hogy számodra az ülő vagy fekvő helyzet a legideálisabb, amelyik esetben könnyebben és hatékonyabban megy, azt a pozíciót válaszd legközelebb is. Az, hogy nyitva a szemed vagy csukva, te döntöd el, én javaslom a csukott szemes variációt, ez esetben biztosan nem zökkent ki egy falon mászó légy, vagy egy apró kis kosz a szőnyegen. Figyelj a testedre, érezned kell minden egyes porcikádat, hogy teljes mértékben irányíthasd.

2. Relaxációs zenék hallgatása

Zúg az elméd? Folyamatosan gyötörnek a munkával kapcsolatos határidők, feladatok? Ez ellen bevetheted a zenehallgatást, méghozzá relaxációt elősegítő, lágyabb dallamú műveket. A módszer hatékonyságáról itt még többet megtudhatsz. Érdemes hosszú távon alkalmazni, minden alvás előtti időszakban.

3. Jacobson-féle progresszív izomlazítás – Lazítás felsőfokon

Ez a gyakorlatsor az izmok elernyesztésén és megfeszítésén alapszik, melyet Edmund Jacobson amerikai orvos alkalmazott stresszoldásként, tudta jól, hogy a tartós feszültség különféle problémákat vonz maga után. A pszichoszomatikus megbetegedések megelőzésére, enyhítésére mindenképpen érdemes bevetni.

A gyakorlat lényege, hogy a meghatározott izomcsoportokat megfeszíted majd elernyeszted. A feszítés csupán rövid ideig tartson.

A sorrend:

1. kezek, karok (jobb alkar, bal alkar, jobb felkar, bal felkar)

2. homlok, arc, tarkó izmai

3. mellkas, nyak -és vállizmok

4. hasizmok

5. lábizmok (comb, alsó lábszár)

6. lábfej

Lehet úgy is, hogy először a bal oldalt, utána a jobb oldal izmait, majd a középső részeket. Vagy végtagok, középrész, végül a fej. Tehát többféle sorrend lehetséges.

Megfeszítés, majd ellazítás, a lazítás továbbtartson, mint a feszítés, a végső cél pedig, hogy az egész test ellazult állapotba jusson, s idővel egyre jobban menjenek a gyakorlatok. Célszerű pszichológus vezetésével együtt végezni, azonban otthon is kipróbálhatod, de vigyáznod kell nehogy túlzottan megfeszüljenek az izmok és sérülés történjen.

További segítséget kaphatsz a kifejezetten ezzel foglalkozó minitanfolyamok keretében, illetve a módszert még részletesebben ismertető anyagok tanulmányozásával.

4. Testmozgás

A mozgás is kiváló stresszlevezető elfoglaltság, különösen a futás, az úszás, az aerobik és a táncok. Válassz önmagadnak megfelelő mozgásformát és iktasd be rendszeresen!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.