A pozitív életszemlélet jótékony hatásai

pozitív életszemlélet

Hogyan hat a pozitív életszemlélet a szervezetünkre?

Manapság rengetegen érdeklődnek a pozitív életszemlélet iránt, főként mivel ebből a stresszes, túlhajszolt, teljesítmény-centrikus világból valami módon kiutat keresnek az emberek. Elég sokan hisznek abban, hogyha pozitívan gondolkodnak, akkor előnyösen változhat a közérzetük és az életkörülményeik.

Mit is takar valójában a pozitív életszemlélet?

Erről ugyan megoszlanak a vélemények, azonban fontos elkülöníteni az álpozitív életszemléletet a valód pozitív szemlélettől. Az egyikben csupán „úgy teszünk mintha”, az önbizalmunk is inkább egy felfújt lufihoz hasonlítható, míg a valódi pozitivitás az önmagunkba vetett hitből ered, és a gondolataink minőségén múlik, emellett az sem elhanyagolható hogyan és miként reagálunk bizonyos helyzetekre, mennyire vagyunk képesek megküzdeni a fellépő nehézségekkel.

Álpozitivitás esetén könnyen összeomlik az egyén, és csupán periodikusan, időről időre képes úgy viselkedni, mint valódi és mély optimizmussal megáldott társai.

Valójában a pozitív hozzáállás, életszemlélet elsajátítható, fejleszthető.

Melyek a pozitív életszemlélet előnyös hatásai és miként hat a szervezetünkre?

Az optimista egyének kétségtelenül jobb megküzdési technikákkal rendelkeznek, mint negatív társaik. A kudarc számukra nem végzetes, éppen ezért hamarabb ki tudnak mászni a sötét veremből. Emellett nagyobb erőtartalékkal rendelkeznek, mivel bíznak önmagukban, tudják jól, hogy egy-egy hiba még nem a világ vége, s azt is, hogy miként fordítsák a javukra az elkerülhetetlen nehézségeket.

S amíg egy pesszimista egyén képes egész éjjel rágódni a problémákon az alvás minőségének rovására is, addig egy pozitívabb személy inkább a mielőbbi megoldásra törekszik. Az ő mottója az, hogy megoldani a gondot, amilyen gyorsan csak lehet, ha így nem megy, akkor majd másképp. Azáltal, hogy a mihamarabbi megoldásra törekszenek, nem mérgezik hosszútávon magukat, nem emésztődnek, nem kötik le őket a mételyező energiák, s ebből kifolyólag mentálisan sokkal szabadabbak, egészségesebbek. Alkalmazkodóképességüknek köszönhetően hatékonyabb a stresszkezelési technikájuk. Nem zárják ki a fellépő gondokat és a romboló stresszt, hanem szembenéznek vele, és ennek érdekében számos stresszlevezetési tevékenységet beépítenek a mindennapjaikba. Így derűsebbek, és ez jótékonyan befolyásolja a közérzetüket, aminek köszönhetően minőségibb, mélyebb kapcsolatokkal rendelkeznek.

Nem csupán a munkahelyen boldogulnak könnyebben, a hatékonyabb problémamegoldás végett, hanem a magánéletükben is. Kisebb az esélye, hogy egy pozitív életszemléletű egyén elmagányosodik, kevésbé hajlamos a depressziós periódusokra. Képes megélni a pillanat örömeit, rendszeresen kikapcsolódik így elkerülve a kiégést. Tudja, hogy mire van szüksége, és odafigyel a szervezete állapotára is.

A pozitív életszemlélet jótékonyan hat szervezetünk állapotára, legfőképp azért, mert általa építő gondolatokat táplálunk, és a pozitív eseményekre helyezzük a fókuszt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.