A legszebb szavak


legszebb szavakAz utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy kezdenek kimenni a divatból a „szép” szavak, mint szeretlek, köszönöm, ne haragudj, bocsáss meg stb. Egyre kevesebbszer mondják ki őket, egyrészt mert elcsépelődnek, ha rossz célra vagy hamisan használják, más részről talán nem tartják már elég értékesnek.

Gyakran megeshet az is, hogy egy olyan környezetben, ahol nem figyelnek eléggé a kimondott szavak minőségére és a kommunikáció stílusára az ember szókincse alkalmazkodik az övékéhez, könnyen átragadnak a rossz szokások, a kontrollálatlanul kimondott mondatok, és bemocskolódik az addig választékosan és moderálva használt szókészlet.

Nem mindegy az sem, ha mondunk valamit hogyan mondjuk, hiszen mit ér a sokszor emlegetett szeretlek szó, ha nincs mögötte érzelem, vagy csak felületesen használjuk a másik elvárásai miatt. Hiteltelenül nincs értelme kimondani, mert így értékét veszíti, és ha valaki mégis komolyan gondolná szinte el sem hisszük neki, hogy van mögötte valódi inspiráció, valódi érzés.

A divat és az emberek hozzáállása a különböző dolgokhoz folyamatosan változik, de a legszebb szavaknak nem kellene sosem kimenniük a divatból, nem kellene elhalványodniuk és helyettük előtérbe kerülniük kifejezéstelen, de mégis trendi szavaknak, amelyek lehet, hogy vagánynak számítanak, de kevés a mondanivalójuk és mindenki használja őket napjában harmincszor.

Nem mindegy kinek mit mondunk, hogyan mondjuk és mit közvetítünk általa.

Ma már nincs időnk egymásra, csak nagyon kevés, nincs idő bocsánatot kérni, nincs idő szerelmet vallani, miért? Pedig a munka és a mindennapos rohanás sosem fog kiváltani egy számunkra közel álló személyt, egy érzelmet, egy élményt, amit a szép és választékos szavak által kapunk meg vagy ajándékozunk a másik embernek.

Kérlek te se hagyd, hogy elévüljenek a legértékesebb szavak, mondd ki őket bátran, ha úgy érzed megvan az ideje, és ne félj attól, hogy közhelyes vagy értéktelen lenne, mert aki komolyan és őszintén beszél, annak a szavai sosem lesznek hamisan csengők.

Legyen idő és igény a szépre és a kifejező nyelvezetre, mert olyan könnyen el tud veszni, hogy arra sem emlékszünk már mikor használtuk őket utoljára.

Kiemelt kép: Pixabay

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.