A karácsonyi készülődés

karácsonyA karácsony közeledtével megrohannak minket az érzelmek. Egyeseknek boldog, örömteli perceket hoz, míg másoknak keserves, magányos órákat. Nem mindenki szereti az ünnepeket, hiszen akkor még inkább eszükbe juttatja, szeretteik elvesztését. 

Akik egyedül, magányosan élik életüket, bennük pedig felerősödik az „egyedül elveszve” érzés.

Ismerek olyan csodálatos embereket, akik a veszteségek ellenére is ujjongva várják a meghitt ünnepet. Ők igyekeznek mindenben a jót látni, és arra gondolnak, hogy elvesztett szeretteik is azt szeretnék, ha ők továbbra is boldogan és ünnepelve élnék meg a karácsony eljövetelét.

Noha ez az év egyik legszebb ünnepe, mégis előfordulhat, hogy veszekedésekbe torkollik, nem könnyű megegyezni az összejövetelek időpontjával kapcsolatban, mindenki elfoglalt, máskor ér rá, egyéb „halaszthatatlan” dolgaik támadnak. Problémát szülhet az ajándékok minősége, mennyisége, holott nem is erről kellene szólnia.

A sok-sok készülődés, a díszítés, a főzés, a takarítás, mind fárasztó és frusztráltságot okozhat, főként ha az utolsó percekre hagyjuk és nem kérünk segítséget.

Szerencsére szenteste napjára általában megenyhülnek az emberek, és igyekeznek kedvesen, szeretettel fordulni egymáshoz.

Én mégis úgy gondolom, hogy nem csak azon az egy napon, és az azt követő kettőn kellene rendesen viselkednünk a családunkkal, hanem az év többi napján is. Tudom, hogy manapság szinte belefulladnak az emberek a rengeteg munkába, mégis kell tudni időt szakítani egymásra, egy kis pihenésre. Vegyük észre, hogy egy szerettünk élete válságban hever, és foglalkozzunk vele. Ne menjünk el egymás mellett anélkül, hogy meg sem kérdezzük jól van-e, vagy történt valami meglepő abban az időszakban, amíg nem találkoztunk. Az apró kis vitákat pedig beszéljük meg, ne az legyen, hogy a ünnepi időszakban úgy viselkedünk, mintha semmi gond sem lenne, utána pedig folytatjuk a neheztelést, és az egymásra mutogatást.

Minden családi élet kusza, vannak felhőtlen és kellemetlen időszakok is, de mégis egymáshoz tartozunk, ezért emlékezzünk vissza, hogy miért is olyan fontos az ünnep megfelelő átélése, ne csak a külsőségekben feleljünk meg, hanem a lelkünkben is legyen karácsony.

 
Néhány ötlet az ünnepi hangulat megteremtéséhez

1) Díszítsük ki a lakásunkat/házunkat!

Nem csak a karácsonyfára gondolok, hanem apró kis elemekre, például ünnepi szalvéta, egy égősor, kicsi mécsesek stb.

2) Süssünk együtt!

Nagyon sokféle finomságot el lehet készíteni, a mézeskalácstól kezdve egészen a házi szaloncukorig. A csodálatos mézeskalács illat betölti a levegőt, és az elkészítése kellemes időtöltés felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.

3) Ünnepi takarítás

Osszuk meg a feladatokat, így nem egy emberre marad a takarítás oroszlánrésze. Addig is lehet beszélgetni, vagy akár zenét hallgatni.

4) Karácsonyi zenék

Hallgassuk meg kedvenc ünnepi dalainkat, szintén sokat segít a ráhangolódásban.

5) A nagy bevásárlás

A könnyebbség érdekében írjuk össze az alapanyagokat főzéshez, sütéshez, és ne hagyjuk az utolsó percre a beszerzésüket. Listával a kezünkben kevésbé fogunk kifelejteni pár lényeges elemet.

6) Az ajándékok

Az ajándékok beszerzését sem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni, igyekezzünk még a „nagy hajrá” előtt beszerezni, így elkerülhetjük a felesleges idegeskedést a hosszú sorban állás vagy a termékek elfogyása miatt. Aki nem szereti az embertömegeket, nyugodtan rendelhet is, így időt és energiát spórolhat. Ez akkor is jó ötlet lehet, hogyha kisgyerekekkel nehézkes a tömérdek játékok között flangálni, ezzel a módszerrel megkímélhetjük magunkat a felesleges hiszti rohamoktól.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.