A beteg embert ne büntessük, legyünk megértőek

a beteg embert ne büntessükNapjainkban egyre gyarapodik a száma a lelki betegségekkel, függőségekkel küzdőknek. Az igazság az, hogy ezek az emberek leginkább saját hozzátartozóikra, barátaikra támaszkodhatnak, mégis szinte mindig ők ítélik el, büntetik őket. Holott a megértés és a támogatás segítene leginkább. 

Hogyan ismerjük fel, hogy egy beteg emberrel állunk szemben, akinek orvosi segítségre lenne szüksége?

A legtöbben a lelkük mélyén tudni szokták, hogy valami komoly baj lehet, mégis szeretik elbagatellizálni a dolgokat. „Az én gyerekem nem alkoholista, nem depressziós” stb. Nem akarják meglátni a valós problémákat, de ettől még nem tűnnek el, nem is fognak megoldódni.

Első lépésként meg kell látni a betegséget, és ez a hozzátartozók feladata, maga a beteg nem biztos, hogy tisztában van állapotával, ha mégis akkor sem tud segítség nélkül rálépni a gyógyulás útjára. Amint tudatosítottuk a problémát, igyekezzünk megértőek lenni és segíteni, amiben csak lehet. Rá kell ébreszteni, hogy igenis nagy baj van, és ezen változtatni kell. Nagyon sokan dühösek lesznek, sőt egyre agresszívebbek a depressziós vagy egyéb betegségekkel küzdő egyénnel szemben, ami nem megoldás, mert csak még mélyebbre ássa magát, és annál nehezebb lesz kihúzni a gödörből. A büntetés nem megoldás.

Akik nem tudják, hogy szerettük lelki segélyt kiállt, figyeljenek az intő jelekre. Pl.: jelentősen megváltozott a viselkedése, romlott a teljesítménye a tanulásban, munkahelyen. Gyakran elvonul, bezárkózik, nem akar mesélni a mindennapokról, lehangolt. Ugyanakkor testi jelei is lehetnek, esetleg rossz étvágy, fogyás stb. A szokásostól eltérő dolgok, szélsőséges kilengések mind jelek.

Természetesen ez az időszak a családtagoknak, barátoknak sem könnyű, hiszen mindannyian áldozatok, de ettől függetlenül nekik kell megértést tanúsítaniuk és segíteni. A beteg éppen eleget szenved, hiszen egy mély lelki seb, egy trauma sodorta ebbe a helyzetbe. Éreznie kell, hogy vannak emberek, akikre számíthat, akik szeretik és bármi történjék is vele, mindig mellette lesznek.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.