10 dolog, ami segít a gyógyulásban!

gyógyulj megGyógyulj meg!

1. Főterápia

2. Kiegészítő kezelés

3. Empátia, megértés

4. Gyógyulásba vetett hit

5. Életmód

6. Kitűzött cél

7. Támogatás

8. Akaraterő

9. Kitartás

10. Nevetés

 

1. Az orvos által irányított TERÁPIA. Fontos a helyes és pontos diagnózis. A KEZELÉS körülményeinek betartása, a megfelelő időben történő megkezdése.

2. Bizonyos esetekben szükség lehet a főterápia mellett KIEGÉSZÍTŐ KEZELÉSRE is.

3. Minden betegség megterhelő és hatalmas súlyként nehezedik az egyénre, könnyebb átvészelni a nehéz időszakot, ha az illető érzi, hogy vannak emberek, akik MEGÉRTIK őt és ELFOGADJÁK a helyzetet. Az ítélkezés nem segít!

4. A GYÓGYULÁSBA VETETT HIT jelentős befolyással bírhat a főterápia mellett. Hinni kell a gyógyulásban és akarni kell a változást. Azonban önmagában nem elegendő, feltétlenül kell mellé a kezelés is.

5. Egy egészségesebb ÉLETMÓD által megtámogathatjuk a szervezetünket. Beletartozik a rendszeres mozgás, a helyes táplálkozás (betegségnek megfelelő), a vitaminok és ásványi anyagok pótlása (időszakos roboráló kúra), a szűrővizsgálatok, a szervezet állapotának rendszeres ellenőrzése, a kezelés utánkövetése, szövődmények kizárása/megelőzése.

6. Úgy vélem mindenkinek szüksége van egy KITŰZÖTT CÉLRA, ami hajtja és előbbre viszi, ugyanakkor képes erőt adni egy viszontagságos időszakban is. Nem feltétlenül egy tárgy megszerzésére kell gondolni, vagy egy életesemény bekövetkezésére, lehet bármilyen kitűzött terv, amely által újraéleszthetjük a bennünk szunnyadó tüzet (szenvedélyt).

7. Minden egyénnek szüksége van TÁMOGATÁSRA, akkor is ha épp teljes mértékben egészséges. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne elég erős valaki önmagában, egyedül is. Mégis úgy hiszem, kell hogy legyen valaki, aki segít, aki megadja a támaszt, mikor az illetőnek szüksége van rá. Léteznek segítő csoportok, hasonló problémákkal küzdő emberekkel. A család és a barátok nem mindig értik meg a hozzátartozójuk gondjait, ez esetben máshol kell támaszt keresni.

8. AKARATERŐ nélkül sok mindent képtelenség megvalósítani. Ez ugyan személyenként eltérő mértékű lehet, de a készségek fejleszthetőek, és az emberek ösztönözhetőek. Nincsen elveszett ember, csak időszakosan eltévedő.

9. Az akaraterő mellett mindenképp lényeges elem a KITARTÁS.

Minden nap ki kell mondani hangosan, hogy: „Akarom és nem adom fel!

10. Azt mondják a NEVETÉSNEK gyógyító ereje van. Biztosan veled is megtörtént már, hogy elkapott egy nevetőroham, majd utána percekig pihenned kellett. Még a könnyed is kicsordult. Ezekért a pillanatokért érdemes igazán élni. Az életnek szépnek kell(ene) lennie, a rossz dolgok mellett is meg kell látni az apró örömöket.

Magam esetében is megtapasztaltam már, hogy a HUMOR és a DERŰ jelentősen meg tudja változtatni a mindennapokat (még a rosszabb időkben is).

Ne gyötörd magad, ha nem sikerül tartanod mindegyik pontot, az ember nem lehet folyton vidám, olykor elborítanak a negatív érzések, ez is hozzátartozik a gyógyulás folyamatához, az időnkénti elfáradás természetes, de ettől még a lelked mélyén ugyanúgy tudod, hogy mire vágysz, mit szeretnél és mit teszel meg önmagadért, a gyógyulásodért.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.